Het jaar loopt ten einde, en de dagen zijn bijna op hun kortst. Hoewel velen uitkijken naar de feestdagen is dit eigenlijk ook een tijd voor bespiegeling, voor naar binnen keren. Hoe was jouw jaar? 

Op en rond de winter zonnewende op 21 december, dit jaar om precies te zijn om 23.24 uur, is een mooi moment om de balans op te maken, om in alle rust het jaar aan je voorbij te laten gaan in gedachten. En om stil te staan bij de terugkeer van het licht na deze langste nacht. Het staat symbool voor een nieuw begin, misschien nog wel meer dan het begin van het nieuwe jaar.

Dit zijn de dagen waarop je zaadjes plant voor het jaar dat komen gaat, niet zozeer door van alles te doen of jezelf taken op te leggen, maar door het licht – de stralende kracht en creatieve, scheppende vermogens – in jezelf bewust te voeden. Een zaadje kun je ook niet forceren tot een boom te groeien. Het heeft rust nodig, een periode van voorbereiding in de donkere, vruchtbare aarde. Zijn kiemkracht is het grootst, wanneer het met voldoende voeding in het juiste klimaat kan wakker worden.  En dan gaat het hard: het lijkt alsof alles uitbarst, bomvol vitaliteit en creativiteit!

Gebruik de zonnewende in de aanloop naar de kerstdagen en het nieuwe jaar eens om je intenties te bundelen. En dat hoeft niet in de vorm van goede voornemens. Vaak hebben voornemens iets strengs (je legt jezelf iets op omdat je vindt dat het moet, niet omdat je het vanuit de grond van je hart wilt), of er zijn onderliggende gedachtes die een voornemen tegenwerken, waardoor het al bij voorbaat weinig kans van slagen heeft.

Het zetten van een intentie kan anders: je laat eerst je hart warm worden van iets wat je werkelijk heel graag wilt. Je kunt er ongelofelijk blij van worden. Je ziet het voor je, je ruikt, proeft, hoort, ervaart het. Je laat het groeien en stralen en je neemt het letterlijk ter harte… en dan… laat je het los. Je hoeft je geen zorgen te maken of het wel kan, of het wel realistisch is. Je hoeft ook nog niet hard aan de slag te gaan om je droom waar te maken. Je koestert de rust in jezelf, het warme plekje dat je net hebt gecreëerd en… doet niets anders dan ontspannen, in dit moment.

Uit eigen ervaring weet ik dat deze intenties uitkristalliseren tot werkelijkheid. De timing is niet op een maand of een jaar vast te pinnen. Het kan soms langer duren dan je zou wensen. De uitkomst kan zelfs op dit moment totaal onrealistisch en onhaalbaar lijken. Maar durf te dromen, en durf groot te dromen! En durf vervolgens je droom los te laten, zodat je niet hoeft te piekeren over hoe je hem in hemelsnaam praktisch kunt verwezenlijken. Want je intentie vindt haar weg, en je komt haar ergens op je pad weer tegen. Dan blijkt dat dat kleine zaadje tot een prachtig boompje is gegroeid, zo mooi als je bijna niet voor mogelijk hield…