5 praktische aandachtspunten voor elke dag – voor een bewuster, positiever en harmonierijker leven

* Adem – elke bewuste ademhaling brengt je terug in dit moment en herinnert je aan het feit dat je elk moment opnieuw een keuze hebt. Wanneer je even vastloopt of het niet meer weet: zet stevig je voeten op de grond en adem een paar keer bewust in een uit.

* Beweeg – hoe beweeglijker jouw lichaam, hoe beweeglijker je hersenen, je gewoontes en je leven. Binnen de mogelijkheden van je lichaam zoek je de ruimte om te bewegen – als het even kan in de natuur. Je organen krijgen weer de ruimte om te functioneren, je te voeden en afvalstoffen af te voeren, je longen krijgen de ruimte om nieuwe zuurstof op te nemen waarmee je kunt bouwen.

* Concentreer – een vast moment op de dag waarop je gaat zitten om te mediteren helpt, al is het maar 5-10 minuten, maar het is ook heel effectief om regelmatig tijdens de dag een paar tellen stil te staan en je aandacht naar binnen te richten, of je dagelijkse activiteiten zo vaak mogelijk met volle aandacht (‘mindfulness’) uit te voeren.

* Deel – alleen is het vaak lastig om iets vol te blijven houden. Veel mensen hebben steun aan het delen in een groep, bijvoorbeeld gezamenlijk yoga beoefenen, of met aandacht wandelen, of mediteren. Een of meer vaste momenten in je weekritme geven structuur. Ze helpen je volhouden en daarnaast is de groepsenergie ook nog eens bevorderlijk voor het effect van de gezamenlijke ont- of inspanning!

* Frequentie – alle voorgaande aandachtspunten komen samen in de kern van Body Soul Tuning: afstemming van de frequenties van lichaam en ziel in het moment van NU, waardoor het lichaam optimaal kan functioneren en onze zielsfrequentie kan ‘doorklinken’.

  • Focus je ademhaling door op de uitademing klank te produceren. Je maakt daarmee vastgezette energie los en creëert stroming en nieuwe harmonie.
  • Breng je lichaam, je cellen en energiesysteem in beweging door middel van klanktrillingen.
  • Help je hersenen zich concentreren met meditatieve klanken.
  • Deel jouw klanken in een groep om samen een ultieme en unieke harmonie te creëren, die je voedt en je verbondenheid laat ervaren – waardoor je je bewust wordt dat afgescheidenheid niet bestaat.
  • En tenslotte: met aandacht gerichte frequenties kunnen je in meditatieve staat brengen waardoor je denkende hersenen tijdelijk tot rust worden gebracht. Het wordt daardoor gemakkelijker om nieuwe verbindingen te leggen in de hersenen en daarmee nieuwe gewoontes aan te nemen.

De toekomst is NU

Droom groot in je toekomstvisie – laat je in het wensbeeld dat je voor jou en de wereld voor je ziet niet tegenhouden door schijnbare beperkingen, of door je twijfels over ‘hoe’ een utopische toekomst tot stand kan komen.
Visualiseer elke dag – bijv. tijdens meditatie – een moment jouw ideale wereld volgens je stoutste dromen, zo levendig en echt mogelijk, en voel, ruik, proef, hoor hoe deze is. Laat verwachtingen en eerdere teleurstellingen los, blijf dit beeld voeden, elke dag.

Grote leraren van deze tijd geven aan dat we op deze manier samen een nieuwe wereld creëren en wie weet heb je er al tekenen van gezien… Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit!

Op een harmonievol 2018!