Ervaringen in mijn eerste weken op de Body Stress Release Academy

Drie weken in Zuid-Engeland zijn voorbij gevlogen: intens en bijzonder mooi om weer een intensief leerproces in te gaan. Body Stress Release is iets wat je niet een beetje kunt doen en ik ben er – net als mijn elf medestudenten – vol ingedoken. Het vraagt volle inzet en concentratie. Zowel de hersenen als het lichaamsgeheugen worden aan het werk gezet om alle handelingen die de techniek van de practitioner vraagt in een flow uit te voeren. Anatomie, filosofie, techniek en diverse praktijkonderdelen wisselen elkaar voortdurend af. Verbazingwekkend hoe snel het gaat en hoeveel we in korte tijd wezenlijk hebben geleerd en al (enigszins) kunnen toepassen. Eerlijk gezegd wisselen bij mij ongeloof over het rappe tempo en ongeduld om ‘de rest’ te leren elkaar af.

Tijdens weekenden en vrije middagen geven┬áleisure activiteiten een gezond tegenwicht tegen alle inspanningen. We trekken er dan ook regelmatig op uit, en zeker de zondagen maakten hun naam tot nu toe ruimhartig waar: zonnig en droog. Zuid-Engeland is wat mij betreft een van de mooiste gebieden van West-Europa en de kustlijn is beslist spectaculair te noemen. De iconische rotsboog in zee van Durdle Door en de fossielen op het strand van Lyme Regis zijn hier op enkele mijlen vandaan. Wat een natuurpracht! En stel je het verschil voor in geluid tussen een rotskust waar de golven op inbeuken, een zandstrand waarop de branding ritmisch afrolt, of een kiezelstrand waarop de steentjes gemoedelijk tegen elkaar tinkelen bij het wegtrekken van iedere golf… Ogen dicht en een heerlijk meditatief moment, zo kun je luisteren naar de echo’s van dit eiland ­čÖé

Ik voel me na een lange tocht of zelfs een korte wandeling in Thorncombe Wood, het prachtige oude loofbos naast de Academy, weer helemaal opgeladen. Klaar om weer diep in de wonderen van het menselijk lichaam te duiken:

Body Stress Release is niet zomaar een manuele techniek. Het is een heel precieze manier om het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken nadat spanningslijnen en zelfs de richting van die spanning zijn opgespoord. Het lichaam herkent de impulsen en zal aan het werk gaan om de opgeslagen spanning los te laten; daarmee zet het het zelfhelend vermogen aan om op alle fronten de balans en gezondheid te herstellen. In de precisie zit wat mij betreft het grootste verschil met het werken met klanktrillingen: het feit dat je via het bio-feedbacksysteem van het lichaam niet alleen antwoord krijgt op waar spanning/stress is opgeslagen maar ook in welke richting die spanning zich uit is een unieke kwaliteit van Body Stress Release. Ik geniet elke dag van wat ik bijleer en vaak is er ook een feest van herkenning omdat ik al zoveel jaren BSR aan den lijve heb ervaren.

Het duurt nog even maar ik kijk er al enorm naar uit om BSR te kunnen geven wanneer ik terug ben in maart 2018. Vanaf medio februari kun je sessies bij mij inplannen, en voor die tijd kun je uiteraard ook bij Paul terecht.