Een nieuwe Nederlandse titel van Michael J. Roads

Ruim twintig jaar geleden las ik Gesprekken met de Natuur, een van de eerste titels van Michael Roads die in Nederland waren verschenen. Direct daarna volgde In een tijdloze sfeer en er gebeurde iets bijzonders bij mij: ik herkende een waarheid die me diep raakte… Het was een volkomen oprechtheid en diepe wijsheid die uit de boeken sprak, die tot de kern van alles doordrong. Ik begreep wat ik las voorbij de woorden, omdat ze tot mijn ziel spraken.

Michael was een van oorsprong Engelse boer die met zijn gezin naar Australië emigreerde. Daar begon een zoektocht naar een nieuw leven, een inspirerende woonplek en uiteindelijk naar zichzelf. Hij stelde zich de vraag; ‘wie ben ik?’ en die vraag bracht hem tot in de diepste diepten van fysieke en geestelijke pijn, maar uiteindelijk bereikte hij de staat die we ‘verlichting’ noemen. De illusie van dualiteit viel weg, inclusief pijn, ongemak en angst. Alles wat hem tot wanhoop had gedreven was opgelost en maakte plaats voor vitaliteit, volledig bewustzijn en liefde.

Ik wist dat ik deze man en zijn vrouw Treenie, over wie hij met veel liefde vertelde, zou ontmoeten en dat ik ze aan de andere kant van de aardbol zou bezoeken. En dat allemaal omdat het zó klopte wat ik las, ook al waren veel van de beschreven ervaringen in In een tijdloze sfeer en de daarna volgende boeken wat je misschien far out zou noemen.

De eerste ontmoeting volgde een jaar later bij een Retreat in ons eigen Nederland, want Michael en Treenie bleken al enige jaren ons land te bezoeken om 5-daagse retraites te geven. De dagen vlogen om terwijl ik – geflankeerd door mijn moeder en hoogzwanger van mijn tweede kind – vol verwondering genoot van de warme sfeer, de inspirerende lezingen en vooral de inner exercises: de visualisatieoefeningen die ruimte maakten, inzicht gaven en liefde brachten.

Vijf jaar lang bezocht ik de retraites, waarvan ook een in Australië, en toen werd er een nieuwe organisator van de workshops in Nederland gezocht. Ik twijfelde niet, want dat kon ik en dat vond ik een mooie uitdaging! Twee jaar lang organiseerde ik de retraites, workshops en lezingen in ons land, tot in 2006 Treenie vlak na hun verblijf in ons land plotseling overleed. Het was een intense tijd en het was voor mij tijd om het stokje over te geven aan een volgende organisator. Want Michael bleef naar ons land komen. De Retreats werden Intensives en hij vond opnieuw het geluk met zijn fantastische Amerikaanse organisator Carolyn, met wie hij uiteindelijk hertrouwde.

Het contact bleef, de inspiratie bleef en na een Intensive in 2015 kwam de volgende uitdaging: Michael zocht een nieuwe uitgever voor de Nederlandse boeken en ik had wel een idee. Uitgeverij Hajefa past heel goed bij het gedachtegoed van Michael Roads en dat gevoel werd bevestigd toen het contact was gelegd. Voorzichtig sprak ik uit dat ik Stepping Between Realities (Reiziger in het multiversum) wel zou willen vertalen, ook al was het een nieuw avontuur om een heel boek in het Nederlands weer te geven. Ik ben dankbaar dat ik die uitdaging ben aangegaan, want de diepgang die ontstaat wanneer je zo intensief met de inhoud en betekenis van een boek bezig bent is onvoorstelbaar.

Van illusie naar Verlichting is de 2e titel die ik heb mogen vertalen. De eenvoud en deemoed die Michael toonde in de eerste titels van enkele decennia terug hebben plaats gemaakt voor zelfbewustzijn en decorum die een ruim tachtigjarige passen.

Een fictieve groep zorgprofessionals komt op bezoek bij Michael om van hem te horen hoe hij als verlicht mens leeft. De setting is in en rond zijn geliefde huis Serendipity in het achterland van de Sunshine Coast in het Australische Queensland. Ieder hoofdstukje geeft een inkijk in een ander levensthema, de bijbehorende ‘problematiek’ in de illusie en een verlichte kijk op het thema. Inspiratie komt onder andere van de tijdloze woorden uit Kahlil Gibrans De Profeet en natuurlijk uit het eigen leven van Michael en Carolyn Roads. Uiteindelijk ziet hij door middel van een allegorie zelfs kans om het onzegbare woorden te geven – de ervaring van verlichting, waarin alles wegvalt en alleen de naakte waarheid, de pure Liefde van het Zijn overblijft…

Ik hoop van harte dat het mij gelukt is om de kern van Michaels woorden, en vooral het bewustzijn dat voorbij de woorden ligt, zo weer te geven dat ze blijven inspireren.

Entering the Secret World of Nature is de volgende titel die klaarligt voor vertaling, een werk waarin het contact met de natuur opnieuw centraal staat. Ik verheug me erop! De cirkel is weer bijna rond na twintig jaar…

N.B. De bovengenoemde titels van Michael J. Roads zijn ook bij Body Soul Tuning verkrijgbaar.

boekpresentatie Van Illusie naar Verlichting in Haarlem