Ons lichaam is wonderbaarlijk… Door mijn mooie werk sta ik er regelmatig bij stil hoe bijzonder dit eigenlijk is. Uit zichzelf is het lijf altijd op zoek naar balans, naar dat wat het beste is om de grootst mogelijke kwaliteit van leven te hebben. Chemisch en mechanisch zit het zo mooi en complex in elkaar dat het op geen enkele manier volledig na te bootsen is. Van de grootste botten en de langste spieren tot de minuscuulste hormonale uitscheiding of zenuwprikkel werkt het allemaal naadloos samen. De spijsverteringsorganen zijn precies op elkaar ingespeeld zodat ze waardevolle voedingsstoffen prepareren om ze optimaal te kunnen opnemen en omvormen tot bouwstenen, terwijl afvalstoffen en overtollig vocht en voedselresten netjes worden afgevoerd.

Heb je net gegeten, dan stelt het lichaam alles in het werk om de ingenomen voeding zo snel en goed mogelijk te verwerken. Je systeem gaat in de ontspanningsstand: de grootste activiteit is in het spijsverteringsgebied en daar is dus het meeste bloed nodig. De hersenen werken een tandje minder, je actieve spieren ontspannen en… heb je dat nou ook, dat je na het eten wel even een een hazenslaapje zou willen doen? Of dat je tijdens je werk een gaap niet kunt onderdrukken als je net lekker geluncht hebt? Het komt allemaal omdat je lichaam in de zogenaamde rest-and-digest-stand gaat – de stand van ontspanning en verteren.

Deze rusttoestand is ook de gesteldheid waarin het lichaam zich kan herstellen van een blessure, van verminderde weerstand of een ziekte: kortom zichzelf genezen. Het is heel eenvoudig te zien hoe het lichaam dat doet wanneer je een klein wondje hebt: er ontstaat gelijk een klein korstje waardoor geen vuil de wond binnen kan komen en eronder groeit een prachtig nieuw stukje huid; wanneer dat compleet is komt het korstje eraf. Maar ook in andere, gecompliceerdere of ernstiger situaties zal je lijf alles in het werk stellen om wat kapot is of niet goed meer functioneert te optimaliseren.

Maar dit herstelmechanisme kan natuurlijk alleen goed werken als het lichaam genoeg rust krijgt wanneer er iets aan de hand is, want het herstel wordt op een zacht pitje gezet wanneer:

  • we het lijf om welke reden ook blijven aandrijven om door te gaan,
  • we nog een impuls van buitenaf krijgen terwijl er al een blessure is,
  • of als we zoveel stress ervaren dat ons lichaam steeds in de vechten- of-vluchten stand staat, terwijl het niet meer in staat is om te ontspannen en goed te slapen.

Een blessure blijft dan ‘zeuren’ en het lichaamsdeel verliest beweeglijkheid, voelt pijnlijk of verdoofd of alles tegelijk. Krijgt het lijf opnieuw een spanningsimpuls te verwerken vóórdat het vorige incident rustig heeft kunnen helen, dan zal het minder weerbaar zijn en nog een gespannen spierlaag over de blessure heen leggen. Zo kan weliswaar de rest van het lichaam blijven functioneren, maar niet meer optimaal. Het heeft gevolgen voor de beweeglijkheid, voor het functioneren van organen en zintuigen, voor de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen.

Kortom, elke onverwerkte spanning – lichamelijk en/of mentaal/emotioneel – zet zich ergens vast in het lichaam. Een opeenstapeling van deze blokkades heeft vaak zodanige fysieke klachten tot gevolg die het lijf hulp nodig heeft om weer in de gezonde staat terug te komen.

foto © Marie Stone

Vaak lopen mensen die ik in de praktijk zie al lange tijd rond met diverse ongemakken, waarbij er één de doorslag heeft gegeven om hulp te zoeken. Wanneer we dan aan de slag gaan en we langzamerhand het zelfhelend vermogen van het lichaam in ere herstellen, maken we vaak een soort reis door de tijd. Terug in de tijd, want we pellen laag voor laag de spanningsschillen af, tot we bij de kern uitkomen. Het is de beweeglijke, veerkrachtige en bovenal gezonde basis, die tegen een stootje kan – mits het lichaam na het stootje even de tijd en rust krijgt om de balans terug te vinden!

Over het algemeen zien we, dat hoe langer bepaalde ongemakken aanwezig zijn, hoe meer tijd het lichaam nodig heeft om de spanningslagen los te laten, als bij een grote ui, waar vanaf de schil tot in de middenkern een groot aantal lagen moet worden blootgelegd.

Maar bijna alle lichamen hebben een overeenkomst… Binnen 5 minuten nadat ze op de behandelbank liggen en de impulsen van de fonoforese-stemvorken ontvangen (of van Body Stress Release, waarbij dat soms iets later op gang komt) geeft het lichaam zich over aan de helende invloed ervan: de eerste signalen horen we letterlijk opborrelen uit de buik, waar de spijsvertering weer op gang komt. Niet zelden lokt dat geborrel gelijk verontschuldigingen uit van degene op de bank (niet nodig, want het is alleen maar een goed teken: het lichaam is meteen in ruststand en het genezingsproces kan ter plekke beginnen)!

Regelmatig volgt daarna ook een diepe ontspanning: bijna in slaap op de bank, of heel moe en loom na de behandeling… Het is dan natuurlijk goed om even een half uurtje of langer te gaan liggen, zodat de behandeling door kan werken en het lichaam het proces van herstel zelf kan oppakken. Omdat er meestal sprake is van gedurende lange tijd opgebouwde blokkades is het vrijwel altijd nodig om de behandeling een aantal keren te herhalen, zodat de trillingen in het celgeheugen worden opgeslagen. Maar het lichaam ontvangt èn geeft weer de juiste impulsen. Wanneer je die impulsen volgt, kan het niet anders of het geeft je meer balans en vitaliteit als beloning. Of, zoals we ook wel eens van cliënten horen: hun energieniveau is weer op peil en ze borrelen en bruisen weer van de ideeën… Op je gezondheid!

Iets voor jou?

Wil je eens een fonoforese sessie ondergaan om te ervaren wat dat voor jou kan doen?
Of wil je het proces van Body Stress Release aan den lijve ondervinden?
Maak direct een afspraak of neem contact op via het contactformulier voor meer informatie.